La Cooperativa Soldebre SCCL torna a apostar per posar en marxa el segell de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre, creat el setembre 2003 pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, però que mai s’ha acabat d’activar del tot. Així, aquest dimecres ha tingut lloc a les instal·lacions de la cooperativa Soldebre un acte per presentar la nova etapa que emprèn aquesta certificació que posa en valor la qualitat de les clementines que es produeixen a les comarques del Baix Ebre i Montsià, un territori ideal per al conreu dels cítrics.
Els operadors que juntament amb Soldebre integren el Consell Regulador de la IGP Clementines Terres de l’Ebre són: Exportadora d’Agris d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre, Baixmon Cugat i Amsa Fresh, i en l’acte d’aquest dimecres els seus responsables, juntament amb alcaldes, regidors i presidents de consells comarcals del territori, han enganxat les primeres etiquetes de la IGP en caixes i saquets de mandarines preparats per la seua comercialització. A l’acte hi ha intervingut el president del Consell Regulador de la IGP, Federico Tarazona; el president de la Federació de DOP-IGP de Catalunya, Pere Colat i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Carmel Mòdol, que han destacat la importància de comptar amb el distintiu de qualitat de la IGP a l’hora de poder comercialitzar els productes, principalment dins el mercat català. També hi ha assistit l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. “Sabem produir un gran producte, el venem per tot el món i no el sabem vendre a Catalunya”, ha manifestat, Tarazona, tot destacant el gran reconeixement que el segell IGP té al país.
La Cooperativa Soldebre és una de les principals productores de cítrics del territori amb una producció d’entre 10 i 12 milions de quilos de mandarines i preveu començar a comercialitzar-ne una part amb el certificat d’IGP Clementines de les Terres de l’Ebre a partir de la campanya vinent. “És un segell que ens pot funcionar molt bé per a la marca Masia de Martins”, explica el gerent de la cooperativa, Pere Albacar.
A Catalunya, hi ha actualment deu productes reconeguts amb IGP: Calçot de Valls, Llonganissa de Vic, Patates de Prades, Gall del Penedès, Pa de Pagès Català, Pollastre del Prat, Poma de Girona, Torró d’Agramunt, Vedella dels Pirineus i Clementines Terres de l’Ebre.
Les varietats que inclou la certificació de les mandarines són la clementina fina, l’hernandina i la clemenules. Es carcteritzen per tenir la pell d’un color taronja molt marcat, més elàstica i amb menys espessor d’escorça. Són fruites molt equilibrades, amb bon sabor, sucoses i amb més dolçor. Sense llavors. Es conreen seguint els paràmetres de la producció integrada, totalment respectuosa amb el medi ambient.
Tortosa, dimecres 20 de desembre de 2017